lördag 18 augusti 2012

Tekakor

Igår köpte jag med mig jäst hem. Inget jag vanligtvis har liggandes hemma utan köper när jag vet att jag ska baka bröd eller bullar. Och idag bidde det tekaksbakning. nästa helg blir det eventuellt en hel bakhelg för mannen och barnen ska ev ut och campa om det blir bra väder.

VANLIGA TEKAKOR               ca 20 st              250 grader

5 dl vatten
50g jäst
100g margarin
3/4 dl socker
1½ tsk salt
14-15 dl vetemjöl
ca 2 msk sirap

smält margarin och värm vattnet till 37 grader. lös upp jästen i vattnet och tillsätt de övriga ingredienserna. det skulle egentligen inte vara sirap med men jag fick i för mycket mjöl och hällde då i sirap för att lätta upp smeten lite. och detta blev ganska lyckat. brödet fick lite sötma i sig som gjorde sig bra.

låt jäsa under bakduk i ca 1 timma.

gör tekakor och nagga dessa.

baka i ugnen i ca 5 minuter tills de fått fin färg. pensla lite vatten på de färdiga tekakorna.


LINFRÖTEKAKOR                15-20 st                250 grader

50g jäst
5 dl mjölk
1½ dl havregryn
½ dl linfrö
½ dl vetekli
1 msk sirap
7-9 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50g margarin

Blanda 3 dl mjölk tillsammans med havregryn, linfrö och vetekli och koka ihop detta till en gröt. blanda sedan ner margarinet och låt smälta. häll sedan ner och rör ihop 1 dl mjölk med gröten. låt svalna!

smula jästen i en bunke och rör ut den med 1 dl mjölk.

rör ner gröten i jästblandningen. tillsätt sirap, vetemjöl och bakpulver.

gör tekakor, 1 cm tjocka, och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. nagga kakorna väl och grädda i ca 10 min.


bilder kommer så fort jag laddat telefonen ;)

enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar