lördag 23 februari 2013

Randig limpa

japp...du läste rätt! hittade ett recept för läääänge sedan på ett bröd som är randigt. och nu gjorde vi ett test. blev både gott och häftigt estetiskt!

BOHUSLÄNDSK "RANNEKAGA"     2 limpor

mörka brödet;
25g margarin
2½ dl vatten
25g jäst
½ tsk salt
2 msk sirap
1 tsk brödkryddor
3 dl grovt rågmjöl
3-4 dl vetemjöl

ljusa brödet;
25g margarin
2½ dl mjölk
25g jäst
½ tsk salt
6-7 dl vetemjöl

börja med det mörka brödet.
smält margarinet, tillsätt vattnet och värm till fingervarmt. smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vätskan och rör ut jästen. häll i resten av vätskan. blanda sedan i salt, sirap, kryddorna, grova rågmjölet och större delen av vetemjölet. arbeta till en smidig deg. tillsätt ev mer mjöl. låt jäsa övertäckt i 30 min. fortsätt med en gång med det ljusa bördet.
smält margarinet, tillsätt mjölken och gör samma som med det mörka brödet. tillsätt saltet och större delen av vetemjölet. arbeta till en smidig deg, tillsätt ev mer mjöl om det behövs. låt jäsa övertäckt i ca 30 min.

dags för utbakning. börja med den mörka degen. tag upp på mjölat bakbord och arbeta tills degen släpper. dela degen i fyra delar. gör på samma sätt med den ljusa degen. kavla sedan ut varannan ljus och mörk och lägg ovanpå varandra, två ljusa och två mörka ränder per bröd. tryck ihop kanterna något så att kanterna håller ihop.
lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. grädda i 175 grader ca 45 min. OBS! ett bröd per plåt för de brukar bli rätt stora.

bild kommer tyvärr senare då bilden jag tog försvann väldigt mystiskt och brödet för tillfället ligger i frysen! men den som väntar på något gott....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar