lördag 23 februari 2013

Kalasgiffel

låter som en kaka men detta är faktiskt ett matbröd. blir lite baguetteaktigt i både smak och textur.
jättegott!

KALASGIFFEL

50g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl

ägg, sesamfrön eller vallmofrön (jag använde sesam)

smula sönder jästen i bunken, rör ut den med vattnet. tillsätt oljan, salt och nästan allt mjöl, spara lite till bakbordet. arbeta ihop till en deg, ta sedan upp den på mjölat bord och knåda den väl.
låt jäsa övertäckt i bunken 3/4-1 timme. ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den lätt. kavla ut den till en stor trekant, jag gjorde två, ca 1 cm tjock. rulla ihop den från basen till toppen till en stor giffel.
lägg giffel i en stor båge på smord plåt. låt den jäsa utan bakduk 25-30 min. sätt ugnen på 250 grader.
pensla den jästa giffel med uppvispat ägg. strö på frön. sätt in plåten på nedre ugnsfalsen. grädda i ca 10 min, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20-25 minuter.

låt brödet svalna utan bakduk, så att skorpan blir lite knaprig. bör ätas färsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar