söndag 8 april 2012

Hallonpaj med marängtäcke

HALLONPAJ MED MARÄNGTÄCKE                 6-10 port                 ugn; 225/175 grader

Rör vetemjöl, smör och ägg i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Sätt in formen i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
           
Ta ut formen ur kylen och nagga lite i botten, (klä ev in kanterna i folie, det håller kanterna på plats). Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut formen och låt pajskalet svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader (se till att det blir den värmen innan du sätter in pajen igen).

Blanda hallon, socker och potatismjöl. Häll hallonen i pajskalet. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv. Vänd ner resten av sockret. Bre marängen över hallonen och grädda mitt i ugnen tills marängen har fått fin färg och känns torr på ytan.

Pajen funkar bra med andra bär som t.ex. blåbär. Är gott med lite vaniljsås eller dylikt till.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör
1 st ägg
Fyllning:
5 dl hallon (färska eller frysta)
0,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Marängtäcke:
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar