söndag 2 september 2012

Supergott matbröd

igårkväll skulle vi iväg till grannen/svågern på lite tapaskväll där vi tar med oss lite var. o självklart tänker denna baktokiga människa att vi måste ju ha bröd ;)
hittade ett recept på limpor som heter Grythyttebröd men d kändes lite tråkigt med skivbart bröd så jag gjorde frallor av det hela istället, och det funkade görbra =)

GRYTHYTTEBRÖD             175 grader   4 limpor / ca 20 frallor

50g jäst
7 dl fingervarmt vatten
2 dl farinsocker
½ msk salt
2 st ägg
20 dl rågsikt

smula jästen i degskålen. häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.

tillsätt farinsocker, salt, ägg och det mesta av rågsikten. knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. låt jäsa under duk i 30 minuter.

lägg upp degen på rågsiktat bakbord och knåda lite till. nu gör ni antingen 4 delar och forma till limpor eller för frallor av degen och lägg på bakplåtsklädd plåt.
låt jäsa 30 minuter till.

in i ugnen ca 25-30 minuter.

om man vill kan man pensla smält smör på de varma bröden men det går lika bra utan. lika gott ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar