söndag 12 maj 2013

Pernillas Praliner

Igår påbörjade jag min mosters beställning till hennes öppna hus på 50årsdagen. Har gjort en lång lista och igår var det dags att bocka av kakorna från Pernilla Wahlgrens bok, Pernillas Praliner.
Italienska NÖTKAFFEKAKOR, pippikakor och HAVREKAKOR.
Självklart ska ni få recepten. Här kommer de ;) 

ITALIENSKA NÖTKAFFEKAKOR     Ca 25 st.      175 grader

200g hasselnötter
2 dl havregryn
100g kylskåpskall mörk choklad
50g smör
1 msk kallt starkt kaffe
2 äggulor
4 msk honung

Rosta hasselnötterna i en torr het panna tills skalet blir flagigt. Häll över dem i en kökshandduk och gnugga dem i handduken så att skalet lossar. Lägg ca 25 nötter till dekoration åt sidan, en till varje kaka. 
Mixa resten av nötterna med havregrynen till smulor. Riv chokladen på rivjärnets fina sida. ( jag använde chokladknappar och rev då inte chokladen, gick bra det med ) Blanda ner chokladen i nötsmulet tillsammans med smör i klickar, kaffe, äggulor och honung. Blanda ihop till en deg.
Forma bollar av degen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt med en nertryckt hasselnöt i varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 min. 



PIPPIKAKOR ( chokladsnittar )  175 grader

200g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
1 ägg
5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst. Rör ner ägget. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och arbeta ihop allting till en deg. Kavla ut degen till  en stor platta på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda hela plattan i mitten av ugnen i ca 10 min. Skär i långa stavar medan kakan är varm ännu. Låt svalna innan stavarna lossas från varandra. 



HAVRERUTOR  ca 20 bitar. 200 grader

300g smör
9 dl havregryn
2,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap 
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
300 g nougat

Smält smöret i en rymlig kastrull. Blanda i resten av ingredienserna, utom nougaten, och rör om ordentligt. Tryck ut massan i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 min.
Ta ut kakan. Kavla nougaten över den varma kakan, det är lättast när nougaten är riktigt kall. Jag tog faktiskt en kniv och drog ut nougaten över kakan när den började smälta så hela kakan fick på sig.  Låt  kakan svalna och nougaten stelna, skär sedan i rutor. Förvara svalt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar