lördag 8 december 2012

Blåbärstårta med citronsmörkräm

här kommer receptet på en tårta som Eric fick på sitt släktkalas när han fyllde fem år. blev ganska god faktiskt =)

bottnar
6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizena
300g blåbär
1,5 dl gräddfil
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk rivet citronskal
225g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 stora ägg

smörkräm
8 stora äggvitor
4,75 dl strösocker
400g smör
0,5 citron, skalet + saften från 1
gul pastafärg (om du vill)

värm ugnen till 175 grader.
smörj tre bakformar alt. baka i tre omgångar.
sikta ner mjöl, bakpulver och maizena i en skål. blanda en msk av mjölblandningen med blåbären.
rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.

vispa smör och socker fluffigt och vispa ner äggen, ett i taget. tillsätt mjöl- och mjölkblandningen i omgångar och rör till en slät smet.
häll i blåbären och rör om. mosa gärna blåbären först så får bottnarna en härligare blå färg.
fördela smeten i formarna och grädda bottnarna 25-30 min.

häll äggvitor och socker till smörkrämen i en skål och placera över vattenbad. vispa hela tiden med handvisp tills blandningen är ca 65 grader och sockerkristallerna smält.
ta av från värmen och vispa med elvisp tills smeten är sval och fluffig, vilket kan ta upp tilll 10 min.
tillsätt smöret, en liten bit i taget. vispa sedan i 3-5 min. om krämen skär sig, värm över vattenbad några sekunder om den är för kall eller ställ den i kylen om den är för varm. vispa sedan igen. tillsätt citronsaft och skal och pastafärg.

lägg en tårtbotten på ett fat och bred på ett jämnt lager citronsmörkräm. gör likdant med resten.
bred ett tunt lager kräm över hela tårtan och ställ in i kylen i ca 20 min.
fyll resten av krämen i en spritspåse och dekorera tårtan hur du vill ha den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar