Ett antal program har gått ut på att baka bagels...både som matbröd och som sötsaker. Detta var jag ju tvungen att testa för det är ett bakverk som jag aldrig gjort förut. Det var faktiskt inte speciellt svårt och fina och goda blev dem.
Jag lånade Leila Lindholms recept men bytta honungen mot ljus sirap på honung var en bristvara här hemma. =)
BRÖDBAGELS 12 st 175 grader i 20-25 min
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
2 msk ljus sirap
13,5 dl vetemjöl
vatten till kokning
äggvita från ca 1 ägg
valfria frön, jag valde en blandning av sesamfrön, linfrön och solrosfrön
Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, sirap.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön
Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar